U svatého Jakuba

11.01.2011 11:11

Z projektového dne v kostele u svatého Jakuba.

U sv. Jakuba mě nejvíc nadchlo točité schodiště nahoru a dolů - schody se nepotkají, já osobně mám z výšek trošku strach, ale jinak to bylo super. Byl jsem překvapený,  že se do věže může jen na Noci kostelů !!!! Historický pracovní sešit: Tak ten mě bavil hodně, ale jednu otázku jsem zapomněl vyplnit, takže jsme se museli vrátit zpět do kostela. Co jsem de dozvěděl nového bylo, že kostel jednou shořel až do základů! Celý program byl bezvadný, tím nemyslím že byl bez vady, ale že byl SUPER. Těším se do podzemí. Já mám rád lezení do podzemí, mně to vůbec nevadí.
Dívám se na kostel sv. Jakuba: je obrovský a mocný a myslím že nikdy nespadne (teda doufám).

- JONY

Nejvíce mě tam nadchlo, jak jsme na té věži byli tak vysoko. A jak tam náš průvodce po sv. Jakubovi na věži zvonil. Ano, byl jsem moc překvapený, protože se mi to moc líbilo. Ta soutěž a plno dalších věcí. Historický pracovní sešit se mi líbil, protože byl hodně propracovaný - ten, kdo ho dělal si na něm dal záležet. Dozvěděl jsem se, že kostelní věž měří 94 metrů a plno dalších zajímavých věcí. Program hodnotím na 1 protože se mi to moc líbilo a bylo to zajímavé a zábavné. Těším se hrozně moc do podzemí a doufám, že se dozvím, jak podzemí vzniklo.

Na kostel sv. Jakuba se dívam jinak, protože v něm je hodně věcí, které mají něco znázorňovat. Děkuji za přečtení mého názoru


- TOM R.

Líbilo se mi, že jsme si mohli projít celý kostel v rámci úkolů a zároveň jsme se o kostele hodně dozvěděli… Byla jsem překvapena protože, program s návštěvou kostelní věže byl celkově velmi zajímavý. Historický pracovní sešit byl zábavný.
Dalo by se říct, že jsem se dozvěděla dost nových věcí. Na podzemí se těším moc a čekám, že mě bude velmi bavit.

Myslím, že se teď na kostel sv. Jakuba dívám jinak, protože vím i něco o jeho historii.

- LUCKA K.

Včera u sv. Jakuba Většího

Bylo to hodně zajímavé. Nejdřív jsme šli ze školy, předtím jsme se rozdělili
na tři notoricky známé skupiny – Malíře, Filmaře a Specialisty. Potom jsme
vyšli rázným krokem kupředu za sv. Jakubem.

Vyšel s námi i pan ředitel. Před sv. Jakubem jsme obdrželi, každá skupina jiný, pracovní list resp. sešit.

Cesta nebyla nějak dlouhá, spíše odpočinková. Vytyčená trasa byla sice delší než bych jí navrhl sám, ale zpáteční cesta nám to vynahradila. Octli jsme se na náměstí svatého Jakuba. Vysoko nad námi se tyčila jeho věž. Byla oproti nám tak mohutná a obrovská.

Paní učitelky odvedly pořádný kus práce s přípravou těchto pracovních listů. Před kamenným kvádrem na pravé straně od věže jsme rozložili naše “tábořiště“. Vzaly s sebou dokonce i teplý čaj...

Paní učitelky nám rozdaly pracovní listy, kterých jsem se ujal jakožto mluvčí a zástupce. Potom jsme vstoupili do kostela. Bylo tam hrobové ticho. Až do našeho příchodu…

Nejvíc se mi líbilo, jak jsem luštil text za pomníkem Raduita de Suches. Bylo to zajímavé vidět, jak se naše řeč změnila, musím podotknout, že k lepšímu. Další dobrá část byla, jak jsme hledali římské číslice na vchodu do krypty jednoho kněze...



Pak jsme se shromáždili u vchodu na schodiště, kde byl pan správce. Šli jsme po točitém a dlouhém schodišti, které bylo dvojité, tedy připomínalo šroubovici DNA. Na konci tohoto schodiště byla plošina.

Tam byl umístěn mohutný zvon. Byl opravdu veliký. Pak přišlo na řadu povídání o zvonech, víře a historii. Na pár otázek jsem odpověděl dobře...

Některým byla zima, protože v té výšce nebyl zrovna teplý vzduch, což se taky nedalo říct o vzduchu tam dole... Ke konci jsme sešli dolů a vyšli ven z kostela. Aspoň jsme s sebou měli ten čaj...

- KEVIN

Byla jsem překvapená z toho že jsme zvonili zvonem a ne v čas zvonění,lidé byli asi zmatení.Historický pracovní sešit mě bavil, byly tam zajímavé otázky a naší skupině to i šlo, až na zjištění letopočtu vsazení desky do kostela. Z těch papírů jsme se něco dozvěděli zajímavého. Celý program mě moc bavil a doufám, že také ostatní spolužáky. Do podzemí se opravdu těším, jsem zvědavá co budeme dělat.

- EMA

U svatého Jakuba nás nejvíce nadchl zvon Marie, na který jsme si mohli i zazvonit (a vyvolávat tak zmatek v kolemjdoucích :D)

Překvapila nás jak celková výška věže, výhled z ní, a výstup na ni po zajímavě postavených schodech, tak i venkovní prostory se spoustou bočních vchodů a východů a musím přiznat, že letopočet zapsaný v římských číslicích na náhrobku, byl poutavým pro všechny z nás :)

Historický pracovní sešit od sv. Jakuba: za první čtvrtletí hodnotíme historický sešit známkou 1* ;D

Nových věcí jsme se dozvěděly spoustu.. mm.. ještě abychom věděly co :D ne opravdu, museli jsme zapojit mozkové buňky :D Jedna ze zajímavých informací byla například, že sv.Jakub je pozdně gotický kostel, jehož historie sahá až do začátku 13. století, že zvon Marii jsme dostali za ubránění Brna před Švédy, a taky to, že byl kostel sv.Jakuba v roce 1995 prohlášen za kulturní památku. Nesmíme opominout ani záporné stránky – kostel byl několikrát zdemolován a následně znovu rekonstruován, nejznámější je asi jeho vyhoření v roce 1515, kdy následná oprava pak trvala téměř 80 let ! Celkově hodnotíme program velmi kladně, program byl fajn, lidi příjemní, práce zajímavá :)

- ELIŠKA A BARČA

U sv. Jakuba jsem jako jediný mohl zazvonit na té zvonici, a to se jen tak někomu nenaskytne. Byl jsem překvapený, že je ten kostel takhle vysoký, ale nevypadá. Co jsem se dozvěděl nového: že výška kostelu dosahuje až 100 metrů. Celý tento program mě bavil hodně, protože jsem zvonil a natáčel.

- DAVID B.

Nejlepší na kostele sv. Jakuba bylo zvonění a filmování kamerou. Byl jsem překvapený z výšky kostelní věže – je velmi vysoká. Pěkně byl udělaný historický pracovní sešit. V kostele se mi líbily historické kresby a obrazy na zdech. Tento projekt se mi velice líbil.

- MATĚJ

 

Nejdřív jsem si myslela, že to nebude nic pro mě, jelikož kostely moc nemusím. Ale to, jak sme byli v té věži se zvonem a luštili ten historický sešit, tak to byla zábava. Bavilo mě to, a i něco nového jsem se naučila.Takže celkově můžu říct že to byla super výtvarka..;)

- MÍŠA K.

Nejvíce mě nadchla věž s rozhledem na ulici. Byla to pro mě skvělá zkušenost, když vím, že se dá na tuto věž vystoupat jen jednou za rok. Byla jsem nejvíce překvapená z různých skrytých šifer na zemi. Historický pracovní sešit byl skvělý nápad, zvláště když jsme mohli odtrhávat části obrázků, zapadajících do sebe. Dozvěděla jsem se, že na zemi v kostele jsou ukryty různé šifry a další zajímavosti. Každopádně se mi to vše líbilo, hlavně jak všechno zapadá do sebe. Skvělá zkušenost pro všechny.

- ESTER

U sv. Jakuba mě nejvíc nadchla super hra a na konci to kreslení. Byla jsem překvapená, že jsme mohli jít na věž. Historický pracovní sešit hodnotím: Supeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer. Dozvěděla jsem se, jak kostel shořel atd… Tento program se mi dost líbí, je dobře vymyšlený. Děkujeme.
- HANKA H.

Bylo to zábavné, poučující a dobře zpracované. Hodně jsem se bavil... Ano, myslel jsem si, že zevnitř je to jako normální kostel, ale mýlil jsem se. Je to tam o hodně hezčí.

- ŠIMON

„Můžeme odejít?“ Zeptala se nás paní učitelka, pokývli jsme, že ano. Vyšli jsme před školu a zde na nás čekal pan ředitel a jeden pán z Prahy. Lektoři ze Špilberku nám pověděli, že si máme všímat neobvyklých věcí. Usadili jsme se vedle kostela a tam za námi přišli studenti a rozdělili nám práci. Chvíli jsme si povídali o minulosti kostela. Rozdali nám pracovní listy. Vstoupili jsme do kostela a nadchl jsem se nádherou. Sice už jsem tam byl „milionkrát“, ale super. Začali jsme řešit ten pracovní list. Museli jsme pospíchat, protože nás honil čas. Některé úkoly mě přišly zajímavý. Jak jsme měli všechny úkoly, tak nám dali barevné papírové „lahvičky“ které jsme dali na bundu. Po té jsme vystoupali po schodišti, které mě velmi uchvátilo. Nejvíce zajímavé bylo to, že když stoupám nahoru, tak nepotkám lidi, kteří jdou dolů. Ty nápisy, které vysely vedle schodiště byly okouzlující. Něco byla pravda a něco ne. Uvědomil jsem si pár věcí. Až jsme konečně vyšli po velkém točitém schodišti spatřili jsme nádherný, obrovitánský zvon. Tam už byl pan správce, který se o to stará. Říkal nám o minulosti, ale byla tam nehorázná zima!! Když jsme odešli, dali nám čaj. Poté jsme odešli do školy! Líbilo se mi to ! Děkuju !

- HONZÍK & KIKI

Včera jsme byli v kostele sv. Jakuba. Když jsme tam přišli, řekli jsme si něco o kostele a dostali jsme pracovní sešit, ve kterém jsme měli úkoly, které jsme potom plnili. Vyhledávali jsme různé náhrobky a sochy. Potom jsme šli dlouhým schodištěm nahoru do věže ke zvonu. Po boku schodiště vysely různé papírky, na kterých byly citáty (např.: „Někdo trpí s láskou a někdo bez lásky“). Jak jsme vyšli úplně nahoru, čekal tam pán který nám povídal o zvonech. Řekl nám třeba že v Barmě je v řece největší zvon na světě. Byla tam docela zima a bylo to supér. Když jsme scházeli dolů, šli jsme po druhém schodišti, které vedlo dolů. Jakmile jsme byli úplně dole před kostelem, tak paní učitelka vytáhla termosky s teplým čajem. Takže to bylo úžasný. Krásně nás to zahřálo a šli jsme do školy.

-GABČA

Ve sv. Jakubovi bylo dobře, dělali jsme různě dobré věci např. dostali jsme pracovní sešit, v kterém jsme měli otázky a na ty jsme měli odpovídat a vystřihovávat obrazky a pak jsme je měli nalepit na zadní stranu a z toho vyšel obrázek kostela, dělali jsme to v těch skupinkách jak jsme rozděleni. Pan správce nám různě vyprávěl o tom kostele, co se tam stalo a ptal se nás různě na otázky, ale nejvíc toho věděl asi Kevin. Byla tam docela zima, bylo dobrý, že jsem poprvé byla ve věži, a aspoň jsem se toho víc dozvěděla o kostele sv. Jakuba. Bylo tam nejlepší podle mě všechno, bylo to super.

- SABČA

Točité schodiště bylo zajímavé, protože jsme se na cestě dolů nepotkali. Byl tam moc pěkný oltář. Prostě se mi to 10.11. líbilo.

- MAREK V.

Viděl jsem hodně zajimavých věcí, které jsem jěště nikdy neviděl. Potom jsme šli do věže ze které byl moc dobrý výhled a měj jsem ještě štěstí, že jsem mohl natáčet. Myslím, že jsem i dobře natáčel a hlavně že mě to bavilo. A jěště si myslím, že byli s námi spokojení i UČITElÉ. Pak jsme dostali čaj a byli jsme všichni spokojení, ale jedna nevýhoda tam byla, všem, upozorňuju ale, všem byla ZIMA!

- VOJTA

::

 

:: Sv. Jakub: Jan Páleník, 6. A

                             

:: Sv. Jakub: Nicolas Lengal, 5. A

 

:: :: :: :: :: ::

Kontakt

BRNO Cesta za poznáním

ludmila.fidlerova@zshusovabrno.cz

ZŠ a MŠ Brno
Husova 219/17
602 00 Brno

542 214 899

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode