Labyrint pod Zelným trhem

31.01.2011 23:23

V brněnském podzemí se mi líbilo. Bylo zde mnoho poučných věcí o historii. Ještě k tomu jsme mohli jít i do nepřístupných částí podzemí, které budou průchodné až na výstavách a tak. Některé dokonce ani potom ne. Naše průvodkyně byla dobrá, i když je škoda, že tam nemohl být Aleš Svoboda. Labyrint brněnského podzemí se nachází na Starém tržišti - Zelném trhu.



Od 15. století, s přibývajícím množstvím skladovaného zboží, tyto sklepy sloužily jako lednice k uskladnění potravin a nápojů a často dosahovaly značných rozměrů. Některá sklepení byla tak prostorná, že bylo možné do nich vjíždět s celým povozem.



Nejníže položený sklep je gotického stylu a zasahuje až pod tramvajovou kolej v Masarykově ulici. Tento prostor, který zřejmě sloužil jako lednice, byl dodatečně ještě prohlouben a jeho dno je nyní v hloubce 13 metrů pod dlažbou. V současnosti je zaplaven vodou. Poté v roce 1987 se začaly propadat stropy pod proudy vody, která pocházela z vodovodního řádu, kde se stala nehoda. Bohužel projekt na záchranu zaplaveného podzemí nebyl respektován, a tak všechny sklepy pod náměstím byly opatřeny tzv. lícovou skořepinou, což prakticky znamenalo zničení těchto historických prostor.

- Šimon

::

::

Pod Brněnskými ulicemi se údajně nachází hustá spleť podzemních chodeb, chodbiček a starých sklepení. Nejhustší síť je nejspíše v části Špalíčku, Zelného trhu, Mečové ulice a na Starém brně.



Chceme Vám povědět o jedné tragédii co se stala v roce 1976…
O tragédii na Pekařské ulici v Brně se v roce 1976 oficiálně mnoho mluvit nemohlo, přesto propadnutí pětačtyřicetileté ženy a její zmizení v podzemí vzrušilo celou republiku. Méně je známé, že se nakonec její tělo podařilo nalézt.
Marie Bartošová prodávala společně se svou tehdy devětačtyřicetiletou přítelkyní Boženou Rusiňákovou květiny ve Fakultní nemocnici u Svaté Anny. Onu neděli právě stály na tramvajové zastávce před nemocnicí, když se část ostrůvku a sousední silnice propadla a v podzemí zmizel dvaapadesátiletý Miroslav. Většina svědků si již nevzpomíná na přesné okolnosti - paní Marie zřejmě chtěla muži pomoci, ale i jí se probořila půda pod nohama. Po chvíli, kdy se snažila křečovitě držet všeho kolem, zmizela v kalné vodě na dně stoky. To bylo naposledy, kdy ji kdo viděl. Druhého postiženého vyprostili přivolaní hasiči, kteří také okamžitě nechali uzavřít v okolních domech vodu, elektřinu i plyn. Znovu je pustili až po mnoha hodinách. Tramvaje ještě dlouho jezdili po ulici sníženou rychlostí.


- Darek a Marek V.

::


Atmosféra místa
Toto místo je temné a tak jakoby smutné. I když je tam nové osvětlení a zařízení pořád je z tohoto místa cítit staroba a tajemnost. Je to strašidelné místo a jde z něj trochu strach. Ale přesto je to zajímavé místo. Je tam celkem teplo na to, že je to pod zemí.  

- Darek



Vlastní zkušenost
Tímto místem nás provedl pan Aleš Svoboda,významný inženýr, který je autorem dokumentu: Historická mapa podzemí města Brna (1991). Být vámi přišel bych se sem podívat, protože je to zajímavé a velmi poučné. Je  příjemné kouknout se do míst, do kterých se nemohlo veřejně jít podívat. Ale nyní se bude podzemí pro veřejnost otvírat - od dubna 2011.                                                       

- Marek V.

 

 

Kontakt

BRNO Cesta za poznáním

ludmila.fidlerova@zshusovabrno.cz

ZŠ a MŠ Brno
Husova 219/17
602 00 Brno

542 214 899

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode